TGF “BİK YEREL BASINI BİTİRME HEDEFİNE ULAŞIYOR”

TGF “BİK YEREL BASINI BİTİRME HEDEFİNE ULAŞIYOR”

İnternet Yasasına ağır şartlar koyarak Anadolu Basınının bitirilmesinin hedeflendiğini belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca “Şartlar o kadar ağır ki 6 ay önce 900 civarında olan günlük ilan alan gazetelerin yarıdan fazlası ilan alacak şartları yerine getiremeyeceği için müracaat bile edemedi.

1 Ekim tarihine gelindiğinde 6 Ay bekleme süresine giren gazeteler bu sürede şartları taşımadığı için gazetelerin % 85’i de elenmiş gözüküyor. Basın ilan Kurumu (BİK) yavaş yavaş Anadolu basınının yok ediliş hedefine ulaşıyor, AYRICA İLANLARIN BİK’in PORTALINA AKTARARARAK YAYINLAMAK HEDEFİNE HIZLA ULAŞIYOR” dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca 7418 sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ilgili uygulama yönetmeliği ve beraberinde getirdiği sorunlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Karaca’nın açıklaması şu şekilde:

7418 sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından uygulama yönetmeliği hazırlanırken ortaya koyduğumuz tüm eleştirilerin hiçbiri dikkate alınmamıştır.

Bugün gelinen noktada yaşanılan sorunlar, daha işin başında getirdiğimiz eleştirilerde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha göstermektedir.

Basın İlan Kurumu uygulama yönetmeliği ile yerel basının gerçeklerinden uzak, hayata geçirilmesi zor bazı kriterler ile yerel basına adeta “ internete uzak dur” denmiştir.

Bunun sonucunda yerel gazetelerin yarıya yakını, resmi ilan alma haklarından feragat ederek internet haber siteleri için resmi ilan başvurusu yapmamışlardır.

Resmi ilan alabilmek için kadro, haber ve içerik kriterlerini sağlayan yerel gazetelerin internet haber sitelerinin de çok büyük bölümü yeterli tekil giriş ve tıklanma sayısına ulaşamadıkları için 1 Ekim itibariyle resmi ilan alma haklarını kaybetmişlerdir.

Bunda iller kategorilere ayrılırken adil olmayan kriterlerin dikkate alınmasının etken olduğunu düşünüyoruz. 750 bin nüfuslu Ordu ili, 2 milyonu aşkın Adana, Konya, Kayseri, Gaziantep, Kocaeli ve 3 milyonu aşkın nüfuslu Bursa ile aynı kategoride bulunuyor. Yine 760 bin nüfusu Trabzon bu kategoride yer alırken 2 milyon 300 bin nüfuslu Şanlıurfa ve 1 milyon nüfuslu Muğla bir alt kategoride değerlendiriliyor.
Kategori listesine baktığınızda nesnellikten uzak, kategorilerin hiçbir gerçekçi kriterle izah edilemeyecek şekilde olduğunu net bir şekilde görmek mümkündür. Yaptığımız açıklamalarla buna sürekli dikkat çekmeye çalıştık. Dile getirdiğimiz tüm sorunların BİK tarafından dinlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ayrıca, Basını temsil eden BİK Genel Kurul üyeleri ise bu konuyla ilgili hiçbir mücadele göstermemiş ve Anadolu Basınını sahipsiz bırakmıştır.

Şimdi geçen 6 ayın sonunda kategoriler halinde yerel basının önüne konan hedeflerin ne kadar gerçeklerden uzak olduğu kendini net bir şekilde göstermiştir.

Bugün artık önümüze bakmak durumundayız.

Öncelikli talebimiz uygulama yönetmeliğindeki yerel basının internet haber sitelerini kapsayan sürenin uzatılmasıdır.

Sonrasında ise internet haber siteleriyle ilgili kriterlerin nüfus ve diğer etkenler göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmesidir.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulunu acilen toplanmaya ve konuyu yerel basının talepleri doğrultusunda yeniden ele almaya davet ediyoruz.